Argan cosmetics
ARGAN

KONTAKT

FAKTURAČNÉ ÚDAJE

Boženy Nemcovej 35/2

040 01 Košice – sever

IČO: 53 062 477

IČ DPH: SK212 124 4301

KONTAKT

+421 907 676 285

info@argancosmetics.sk

Máte na nás otázky?

arganový olej, kontakt, kontakt, assssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssas Výroba arganovéh oleja je pomerne náročná. Olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg. Aj preto je tento olej drahší, ako napríklad olivový. Výrobné tradície pochádzajú od marockého kmeňa Berberov, ktorí arganový olej používajú už mnoho rokov. Zber plodov a výroba oleja prebieha výhradne ručne. Nazbierané plody – arganové orechy sa najskôr nechajú usušiť na slnku. Potom sa roztlčú a škrupina sa odstráni. Získané semená je potrebné rozdrviť pomocou kamenných mlynov. Takto upravené semená sa miešajú s vodou a nakoniec lisujú. Tak vzniká vzácny zlatožltý olej. Ak sa semená pred rozdrvením pražia, získava sa tak potravinársky arganový olej. Ak lisovanie prebieha za studena, olej je vyrábaný na kozmetické účely. V prípade, že by tradičný ručný postup výroby nebol dodržaný, olej by si nezachoval všetky účinné látky. Berberské ženy sú pri výrobe arganového oleja organizované v komunitách. Aj vďaka tejto ťažkej práci a vysokému svetovému dopytu po pravom arganovom oleji sa však zvyšuje kvalita ich života a aj života ich rodín. Výroba prebieha v súlade s podmienkami „fair trade“, teda spravodlivého obchodu. Ženy dostávajú za svoju prácu náležitú mzdu a majú dobré pracovné podmienky. Arganový olej, prezývaný tekuté zlato alebo marocké zlato, je vzácny rastlinný olej. Vďaka svojim vlastnostiam a pozitívnym účinkom je veľmi obľúbený v kozmetickom, farmaceutickom, aj potravinárskom priemysle. Jeho vzácnosť spočíva nielen v jeho účinkoch, ale aj v ojedinelom výskyte stromu, z ktorého plodov sa získava. Ide o arganovník, vyskytujúci sa výlučne v Maroku, Alžírsku a Izraeli. Oblasti jeho výskytu sú pod ochranou UNESCO. Organizácia vyhlásila oblasť na juhozápade Maroka o rozlohe 25 687,8 km² za biosférickú rezerváciu.[1]

ZÍSKAJTE VZORKU ZADARMO

Prihláste sa na odber nášho newslettra a majte prehľad o všetkých novinkách. My vám za to zadarmo pošleme vzorku produktu Argan Cosmetics podľa vášho výberu. 

Nikdy vám nepošleme spam, ani Váš e-mail nesprístupníme tretím osobám.

© 2020 Argan Cosmetics
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlas so spracovaním osobných údajov